GÜZELYURT
GÜZELYURT
Güzelyurt, Kıbrıs’ın kuzeybatısında yer alan, zengin tarihi, doğal güzellikleri ve imkanları ile tanınan bir şehirdir. Bizans dönemine kadar uzanan uzun bir tarihe sahip olan şehir, etkileyici ortaçağ kalesiyle ünlüdür. Güzelyurt, yüzyıllardır şehir ekonomisinin önemli bir parçası olan narenciye tarlalarıyla da bilinir. Şehir aynı zamanda güzel kırsal alanlarla çevrilidir ve bu da onu yürüyüş yapmak, kuş gözlemciliği yapmak ve harika açık havanın tadını çıkarmak için harika bir yer yapmaktadır. Güzelyurt aynı zamanda çok sayıda üniversite ve araştırma merkezi ile önemli bir eğitim ve araştırma merkezidir. Aynı zamanda insanların iş fırsatları ve huzurlu bir yaşam tarzı bulabilecekleri bir yerdir.
Soli Antik Kenti
Soli antik kenti, günümüzün Kıbrıs ülkesinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Şehir MÖ 6. yüzyılda Yunanlılar tarafından kuruldu ve Kıbrıs’ın on şehir krallığından biriydi. Soli, tuzlaların yukarısında küçük bir tepenin üzerinde yer alıyordu ve iyi bir limanı vardı, bu da onu bölgede önemli bir ticaret ve kültür merkezi yapıyordu. Şehir MÖ 4. yüzyılda refah zirvesine ulaştı, ancak daha sonra MÖ 58’de Romalılar tarafından fethedildi ve şehrin adı Soli Pompeiopolis olarak değiştirildi. Roma fethine rağmen şehir gelişmeye devam etti ve bölgede Hristiyanlığın önemli bir merkeziydi. Şehir, MS 7. yüzyılda Arap akınları ve depremler nedeniyle geriledi ve terk edildi, ancak bazilika gibi yapılarının çoğu harabe olarak iyi korunmuş durumda. Bugün Soli antik kenti, önemli bir arkeolojik alan, UNESCO Dünya Mirası alanı ve Kıbrıs’ta popüler bir turizm merkezidir.
Soli Tiyatrosu
Soli Tiyatrosu ise Roma döneminde bir zamanlar aynı yerde bulunan Yunan tiyatrosunun yerine yapılmış. HANIM. 2. yüzyılın sonu ile 3. yüzyılın başına tarihlenmektedir. Seyirciler için ayrılan oturma sıralarının yarım daire biçiminde olduğu bölüm, kısmen tepedeki kayaya oyulmuştur. Burası orkestra denilen orta kısımdan kalker bloklardan yapılmış alçak bir duvarla ayrılmıştı. Nitekim 4000 kişilik oturma kapasitesi, bugünkü yüksekliğinin yarısına kadar restore edilmiştir. Sahne binası iki katlı olup mermer kaplı ve heykellerle süslenmiştir. Bugün görülebilen kısım, sahne binasının üzerine inşa edildiği platformdu. Tiyatronun batısındaki bir tepede İsis ve Afrodit’e adanmış bir tapınağın izlerine rastlanmıştır.
Aziz Mamas Manastırı ve İkon Müzesi
Aziz Mamas Manastırı ve İkon Müzesi, Kıbrıs’ın Güzelyurt köyünde bulunan tarihi bir mekandır. Manastır, köyün şehidi ve koruyucu azizi olan Aziz Mamas’a adanmıştır. Manastırın 13. yüzyılda kurulduğuna inanılıyor, ancak mevcut bina 18. yüzyıla kadar uzanıyor. Manastırda iyi korunmuş freskler ve ikonaların yanı sıra dini eserler ve el yazmalarından oluşan bir koleksiyonun sergilendiği bir müze bulunmaktadır. İkon Müzesi, Bizans ikonaları ve diğer dini eserlerden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapan manastırın bir parçasıdır. Manastır, Rum Ortodoks cemaati için önemli bir hac yeridir ve ziyarete açıktır.
Vouni Sarayı
Deniz seviyesinin 270 m yükseğine inşa edilen ve 137 odadan oluşan Vuni Sarayı, Marion kentinin Pers sempatizanı olan kralı Doxandros of Marion tarafından, civardaki Yunan taraftarı yerleşim birimlerinin (Soli Kenti) kontrolü için 5.yy’da yaptırılmıştır. M.Ö. 380 yılında Soli halkı tarafından yakılan Vouni Sarayı bir daha yenilenememiştir. Yapılan kazılarda, pişmiş topraktan yapılmış ve sarayın ortadan kalktığı yangında siyahlaşmış testi içinde “Vouni Hazinesi” olarak adlandırılan eşyalar bulunmuştur. Bunlar arasında altın ve gümüş bilezikler, işlemeli gümüş kupalar, Marion, Kition, Lapithos ve Paphos kentlerinin damgalarını taşıyan yüzlerce madeni para bulunmaktadır. Vouni’den görülen Petra tou Limniti adasında arkeologlar Neolitik dönem öncesi yerleşim izlerine rastlamışlardır. Sarayın güneyinde M.Ö. 5. yy’ın sonlarında yapılmış olan bir Athena tapınağının izleri bulunmuştur. Vouni kalıntılarının bölümleri, giriş, kraliyet odaları, sütunlu avlu, mutfak avlusu, sarnıç, erzak depoları, hamamlar, oturma odaları, iş yerleridir..